2013 Sectia de Airsoft

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Sectia de Airsoft

Echipa C.S. GRATZU TEAM AIRSOFT ROMANIA

Airsoft este alternativa mai realista si mai curata la paintball. Este un joc de echipa menit sa imite mai fidel tactici si misiuni militare. Este atat de fidel jocul, incat este folosit pentru sesiuni de antrenament a fortelor politiei sau armatei! In loc de arme cu bile de vopsea se folosesc o varietate de arme care trag cu bilute (asemanatoare cu propriile pistoale cu bile care ne-au facut copilaria un pic mai dureroasa, dar ceva mai sofisticate).

Natura munitiei este un fapt important din doua motive. Primul este ca raza armelor este mult mai mica decat cea a marker-erelor folosite in jocul de paintball. Prin urmare tacticile sunt foarte diferite. Nu mai merge sa te ascunzi undeva dupa un copac si sa tragi orbeste, sperand ca poate-poate nimeresti vreun adversar. De fapt, trasul pe nevazute este strict interzis in airsoft.

In al doilea rand, in lipsa unor bile de vopsea, se naste intrebarea... cum iti dai seama cine a fost lovit si cine nu? Raspunsul aici este ceva mai complicat. De fapt, nu. Este foarte simplu. Jocul se bazeaza pe un cod al onoarei. Daca ai fost lovit, o sa iesi din joc. Tu singurel, pentru ca stii ca asta este lucrul onorabil si nu vrei sa trisezi. Sau poate vrei... In unele regulamente, se preciezeaza ca imediat ce un jucator este lovit, trebuie sa-si lege o panglica rosie de brat, iese din joc si nu are voie sa vorbeasca nici cu vechii membri de echipa, nici cu adversarii sai.

Este mort, pentru joc cel putin. Trisorii care sunt descoperiti atrag asupra lor resentimentele celorlalti, pentru ca trisatul intotdeauna strica distractia. Este posibil insa ca cineva sa nu fi simtit lovitura, desi armele trebuie folosite de aproape. In acest caz, unele meciuri de airsoft au si arbitri care functioneaza pe post de "eye in the sky", care semnaleaza loviturile. Codul onoarei este inca important pentru ca nu este posibil sa vezi ce fac toti jucatorii tot timpul.

Sistemul acesta onorabil are legatura cu faptul ca jocul este de origine japoneza, si daca este sa ne luam dupa anime-uri, onoarea inca mai inseamna ceva pentru oamenii astia. In Japonia paintball-ul este ilegal. De fapt in Asia in general paintball-ul nu este mai deloc jucat. In cazul Japoniei insa, jocurile tactice de echipa erau apreciate de populatie. In aceste conditii prielnice a aparut airsoft in anii '70, numele sau probabil fiind deviat din "softair", denumirea armelor cu bilute care stau la baza jocului.

O alta diferenta dintre paintball si airsoft este ca armele folosite in airsoft sunt replici ale unor arme reale. Acestea au fost fabricate pentru prima oara in SUA la sfarsitul anilor 70. Japonezii au preluat ideea si au facut cateva modificari designului. Tokio Marui vindea kituri de construire a unor replici de arme de plastic in marime naturala. La inceput acestea trageau cu bilute printr-un sistem pe baza de arc. Sistemul a fost inlocuit de curent electric si astfel au aparut primele arme de airsoft moderne, Automatic Electric Airsoft Guns (AEG) care nu mai erau kituri ci arme propriu-zise, livrate intr-o singura bucata.

Chiar daca exista arme electrice de ani buni, in prezent se folosesc atat arme cu functionarea electrica, cat si cu functionare manuala sau pneumatica. Din Japonia, jocul s-a raspandit in Taiwan, Filipine, Korea si Hong Kong. Jocul a ajuns in SUA, Canada si Europa cam in acelasi timp, la mijlocul anilor 90, dar abia in ultimii ani airsoft a inceput sa fie luat in serios. In Italia de exemplu este tratat ca un sport in toata regula, cu echipe, campionate si federatii.

Si unde intra Romania in peisaj? La Timisoara s-a deschis primul centru specializat in sporturi militare si bineinteles airsoftul este la loc de cinste, aici existand toata infrastructura necesara practicarii acestui sport in conditii excelente, cu vestiare, sala de tir, magazin de accesorii si echipamente, arme, un campus amenajat pentru CQB (lupta in spatii urbane, cladiri) , o cafenea si alte facilitati.. Jocul nu este foarte cunoscut dar exista comercianti de arme airsoft. Atentie insa, preturile variaza foarte mult pentru ca in afara de faptul ca exista mai multe sisteme de functionare, exista o mare varietate de producatori si produse, iar cand o asemenea arma e foarte ieftina inseamna ca este o arma de plastic nefiabila si slaba ca putere. Despre armele de airsoft poti afla mai multe de la sectiunea arme airsoft.

Sper ca nu am lasat sa se inteleaga ca tot ce trebuie sa faci pentru a juca airsoft este sa dai cu banul si sa scoti din dulap niste prieteni speriati sa-i pui pe fuga. Exista mai multe scenarii standard ce pot fi aplicate, in plus regulamentul trebuie discutat in detaliu dinainte sa se inarmeze si sa se echipeze cineva. Altfel nu este decat o balacareala in stil mioritic.

Airsoft este un hobby sau o varianta de team building numai buna pentru cei care vor sa imite lupta militara intr-un mod cat mai realist. Airsoft iti ingaduie mult mai multa libertate decat un meci de paintball care trebuie sa se termine rapid si murdar. In cazul arisoft-ului, planurile sunt mai importante, strategiile sunt de lunga durata. Poti sa pierzi zile intregi, cu prietenii, in padure, pana cand cineva se poate declara invingator.

 

 

in Stiri
Accesări: 10069

Sponsorii, partenerii si colaboratorii Clubului

           

TOP